Turun Sanomien kysely - päiväkodeissa voidaan huonosti

Aamun Turun Sanomien artikkelin otsikko "Päiväkodeissa voidaan huonosti" viittaa  lehden tekemän kyselyn tuloksiin. Kyselyyn oli vastannut lehden mukaan yli 300 varhaiskasvatuksen ammattilaista.

Artikkeliin kokonaisuudessaan pääsee tutustumaan tästä.

Kyselyyn vastanneista puolet kertoi esimiehien ottavan tosissaan työntekijöiden uupumisen ja yrittävän tehdä muutoksia työhön uupumisen estämiseksi. Toinen puoli kertoi tilanteen jatkuneen samana ilman esimiehen tukea.

Asia ei välttämättä ole näin - puolet ja puolet - mutta näin sen ovat kyselyyn vastanneet työntekijät kokeneet. Arvatenkaan yksikään esimies ei halua kuulua joukkoon, jossa työntekijöille ei tukea heru. Valitettavasti asiat kuitenkin ovat usein niin kuin miltä ne näyttävät tai kuulostavat. Artikkelissa haastateltua työntekijäjärjestö Talentian työelämäasioiden päällikkö Marjo Varsa toivookin, että suomalaisissa päiväkodeissa löydettäisiin uudenlainen keskustelukulttuuri. Tämä tarkoittaisi käytännössä päiväkodin johdon ja muiden työntekijöiden yhteistä halua tehdä asiat mahdollisimman hyvin.

Mentoroidessani päiväkodin johtoa ja henkilöstöä olen saanut olla todistamassa, että tämä on mahdollista - ilman, että minulla on siihen osaa tai arpaa. Silloinkin - Alf Rehniä lainatakseni - johtaja aina epäonnistuu, mutta se ei ole ongelma.

Marjo Varsan mukaan on rakentunut vastakkainasettelu, mikä kuulostaa tosi pahalta."Tarvitaan yhteinen tahtotila, jossa halutaan järjestää palvelut lainmukaisesti. Nyt ollaan tilanteessa, jossa työnanataja laskee poissa olevat lapset, mutta poissaoloja ei huomioida."

Myönnän, että kokemukseni päiväkotimaailmasta on vielä vähäinen. Sen vähäisen kokemuksen pohjalta minun on kuitenkin vaikea ymmärtää edellä olevaa. Minulla kun on sellainen kokemus, että päiväkodin johtaja pyrkii luomaan päiväkodin arjelle parhaat mahdolliset edellytykset huomioiden niin lasten kuin henkilöstönkin tiedossa olevat poissaolot.

Sijaisen hankkiminen on helpommin sanottu kuin tehty. Sijaisen tulisi olla muutakin kuin numero, jonka ansiosta henkilöstömäärä saadaan vastaamaan lasten lukumäärän edellyttämää. Se ei aina ole helppoa lyhyellä varoitusajalla - varsinkaan Covid19-pandemian aikana. Talon ulkopuolelta tulevan avun tulee olla ainakin jossain määrin voimavara.

- Jyrki Välimäki

Back to top